31 Mart 2019 Pazar


  Curling Ruhu

Curling ruhu, oyuncular tarafından en çok önem verilen değerdir. Hakem oyuna çok az dahil olduğu için bir çok spor branşından daha çok centilmenlik barındırır. Curling ruhunu taşıyamayan insanların oynayamayacağı bir spordur çünkü saygı ve centilmenlik bu sporda en üst seviyededir. Hakem, oyun sahasında olmasına rağmen oyuna çok nadir karışır bu da oyuncuların istediği ve hakemi çağırdığı zamana tekabül eder. Her şeyin sporcular tarafından yapıldığı bir spor dalıdır. Curling ruhu federasyon tarafından onaylanmıştır ve onaylanan şekilde dikkate alınır. Tanım şu şekilde açıklanmıştır;

CURLING RUHU:

Curling bir yetenek gelenek oyunudur. Yapılan güzel bir atışı izlemek bir zevktir ve aynı zamanda Curling’in eskiden kalma geleneklerinin, gerçek bir oyun ruhuyla uygulandığını görmek de güzel bir şeydir. Curling oyuncuları kazanmak için oynarlar ama asla rakiplerini aşağılamazlar.  Gerçek bir Curling oyuncuları asla rakiplerinin dikkatini dağıtmaya yeltenmez ve asla rakiplerinin en iyi oyunlarını ortaya koymalarına engel olmaz haksız bir galibiyettense kaybetmeyi tercih ederler. Curling oyuncuları asla bilinçli bir şekilde oyun kurallarını ihlal etmezler ve asla Curling geleneklerine saygısızlık yapmazlar. Eğer bilinçsiz bir şekilde, herhangi bir kural ihlali yapıldığını fark ederlerse, bu durumu ilk dile getiren kendileri olur. Curling oyununun temel amacı oyuncuların bu oyuna olan yeteneklerini göstermek olsa bile, Curling ruhu iyi bir sportmen olmayı, nazik ve onurlu davranmayı gerektirir. Bu ruh, oyun kurallarının hem yorumlanmasını, hem de uygulanmasını ve aynı zamanda bütün katılımcıların buzdaki ve buz dışındaki davranışlarını etkilemelidir.


Curling Denilince

En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde uygun hız ve açıyla kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır. İki takımla ve setler halinde oynanan bu oyunda amaç, set bitiminde ‘house’  veya ‘home’ denilen iç içe geçmiş dairelerin olduğu eve temas etmek şartıyla, rakibin evin merkezine en yakın taşından daha yakına, ve daha çok taş biriktirme oyunudur. Evin merkezine ne kadar taş biriktirirseniz o kadar sayı alırsınız ve aynı zamanda taşlarınız evin içerisinde rakip takımın taşlarından fazla olmalıdır. Oyun, bir bakıma buzda bilardo ve satrancın karışımıdır. Türkiye’de yeni tanınan bir spor olmasına rağmen, dünya genelinde en çok sevilen olimpik kış sporlarından birisidir. Yaş sınırının olmadığı gibi güç ve kuvvet istemeyen bir spordur. Güç ve kuvvet istemez fakat kondüsyon oldukça gereklidir. Zihin, koordinasyon, ve odaklanma gerektirir. Hakeme en az ihtiyaç duyulan spordur denilebilir. Curling ismi bize aşırı uzak gelen herkesin ‘Ya benim ne işim olur öyle buzda kaymakla’ diye düşünebileceği bir spor gibi gözükür, ama aslında eğlenceli, sakinleştirici, zihin ve vücut geliştirici bir spor dalıdır. Soğuk sahada oynanır, bu insanlara korkutucu gelir ama inanın ki sahaya çıkınca soğuk aklınıza gelmeyecektir. Saha genellikle -4, -5 derece arasıdır. Sahaya çıkmadan önce ısınma hareketleri yaptığınız için sahanın -5 derece olduğunu hissetmeyeceksiniz bile. Türkiye’de yeni bir spor dalı olmasına rağmen büyük gelişmeler kat etmektedir. Milli takımımız yurt dışında birçok müsabakada adımızı duyurmuştur. Türkiye, dünyada curling taşı üreten 2. ülkedir.