14 Nisan 2019 Pazar


Erzurum TEİAŞ Curling Kulübü üyeleri Orhun Yüce, Ezher Şimşek, Rıdvan Özbek, Ufuk Kırkoğlu ile Röportaj
Curling’e  nasıl başladınız?
Orhun Yüce: Babamın arkadaşı sayesinde başladım
Ufuk Kırkoğlu: Orhun beni de yanında götürdü. Ben ilk başlarda gitmeyi düşünmüyordum bir konuda zaafımı kullanarak başlattı ve hoşuma gitti devam ettim
Rıdvan Özbek: Orhun sayesinde öğrendim ve onunla antrenmanlara giderek başladım
Ezher Şimşek: Üç arkadaşım gidince bende başladım. İlk başlarda futbol ve curling arasında kalmıştım ama arkadaşlarımla devam etmek istedim
 Sizin için Curling’in kolay veya zor yönleri nelerdir ve zor yönleri nasıl atlattınız?
Ezher Şimşek: Biz 4 kişi yakın arkadaşız bu bizim için engelleri aşmamız adına çok büyük bir avantaj oldu. İyi bir kulüpte oynuyoruz. Üstümüzde hocamız ve başkanımızın çok emeği var. İyi bir kulüpte oynuyoruz.
Ufuk Kırkoğlu:  Öyle günlerimiz oldu ki yağmurda çamurda gittik, soyunma odasında çoraplarımızın suyunu sıkıp buzun üstüne çıktık ve bu kadar çabanın üstüne bu spordan soğumanın anlamı olmazdı. Bütün zorlukları dördümüz aşacağımızı biliyorduk.
Rıdvan Özbek: En büyük avantajımız liseden beri arkadaş olmamızdı. Curling’de en önemli şey üzülmemek ve hepimiz birbirimizi çok iyi tanıyoruz, kötü bişey söylesek alınmayacağımızı biliyoruz bu sebeple ligdeki tüm takımlardan üst düzeyde olduğumuzu düşünüyorum.
Curling de bu seviyeye nasıl geldiniz?
Rıdvan Özbek: Takım ruhumuz ve her bilgimizi birbirimiz ile paylaşmamız. Örneğin; bizden önce kamp gören Orhun arkadaşımızdı orda gördüğü şeyleri bizimle paylaştı. Sürekli maç izleyerek strateji geliştirdik. Tembellik yapmadık ve curling artık bizim için yaşam tarzı olmaya başladı. Hocamız Sadık Topaloğlu sayesinde bu seviyelere geldik. Her zaman yanımızda oldu.
Başarılarınız sonucunda aldığınız maddi veya manevi ödüller sizi tatmin etti mi?
Ufuk Kırkoğlu: Kulübümüz farklı bir kulüp olsaydı tatmin etmezdi. Kulüp bazında memnun olduk ama maddi gelirimiz olmadı ve olmasını da şu anlık istemiyoruz ama belki ilerleyen zamanlarda hak ettiğimizde  kabul edebiliriz. Manevi yönden federasyon bazında istediğimiz değeri göremediğimizi düşünüyorum ama biz onlara bunu göstermek zorundayız. Genel itibari ile memnunuz
Toplumda Curling’e verilen değer sizin için nasıl?
Ufuk Kırkoğlu: Bizim yerleşkemizden dolayı pek bir ilgi olmadığını düşünüyorum.
Orhun Yüce: Bundan iki üç yıl öncesine göre ilgi biraz daha fazla. Geçmiş yıllarda hiç ilgi yoktu. Şehir dışından ilgi görüyoruz artık.
Curling’in size kattıkları nelerdir?
Orhun Yüce: Bana maddi açıdan kaynak sağlıyor. Milli sporcu olduğum için burs alıyorum.
Ufuk Kırkoğlu: Manevi yönden sporcu ahlakı, arkadaşlık bağı katkısında bulundu. En büyük artımız en iyi tek başımıza olacağımıza takım olarak en iyisi olmaya çalışıyoruz.
Hedefleriniz nelerdir?
Rıdvan Özbek: Süper ligde şampiyon olan takım yurt dışına giderse biz birinci olup beraber gitmeyi ve Türk arması için birlikte rekabet etmeyi planlıyoruz.
Ezher Şimşek: Süper ligde şampiyonluk ve milli takım forması giymek istiyorum.
Orhun Yüce:  Ben olimpiyat görmek isterim. Ölene kadar sporcu olmak istiyorum.
Ufuk Kırkoğlu: Milli takım adına değil, kendi takımımız adına yurt dışına çıkmak isteriz.
Sizce Curling’in yaş sınırlaması var mıdır?
Ufuk Kırkoğlu: Bizim için yok. İnsanlar yaşı ilerlemiş insanlara kötü bakıyor ama oynadıktan sonra yaşın hiçbir önemi yok.
Antrenörlüğe nasıl başladınız?
Ufuk Kırkoğlu: Hocamız çok yardımcı oldu. İlk önce birinci kademe açıldı onu aldık, 1 yıl başka kulüpler de yardımcı antrenör olarak görev yaptık bu süreyi tamamladıktan sonra Trabzon’a gittik orda bir süreç geçirdik ardından 2. kademeyi aldık Bu sene bayanlar liginde de aktif olarak görev alacağız. 2 seneyi tamamladıktan sonra 3. kademeyi almayı düşünüyoruz. Bu konuda kulüp başkanımız Dursun Kurtoğlu’na da değinmek gerekiyor, üstümüzde çok emeği vardır. Biz bir istiyorsak o bizden daha çok istiyor ve çabalıyor.
Sizce bayanlar için curling nasıl bir spor dalı?
Ufuk Kırkoğlu: Çok ideal bir spor bence. Güç uygulaması gerekmiyor, daha güzel düşünebiliyorlar
Rıdvan Özbek: Bayanların daha rahat yapabileceği bir spor. Bayanların el hassasiyeti bizden daha iyi.

Paylaştıkları bilgiler için Erzurum TEİAŞ takımımız oyuncularına teşşekür ederiz.











13 Nisan 2019 Cumartesi


Curling Taşı

Curling taşı özel bir granitten yapılır. Bu granit Galler ve İskoçya’da bulunan iki taş ocağından çıkarılır. Bu granitin içinde kuvartz bulunmaz. İçinde kuvartz olmadığı için çarpmalara karşı normal granitten üç kat daha fazla dayanıklıdır. Bu taş ocaklarında taşların çatlamasına sebep olacağı için patlayıcı kullanılmaz. Kayalar, araba büyüklüğünde parçalar şeklinde çıkarılır. Daha sonra çıkarılan kayalar, işlenmeye uygun parçalara bölünür. Kayayı kesmek için üzerinde elmastan yapılmış aşındırıcı halkalar olan kalın bir kablo kullanılır. Kablo, makaralarla yüksek hızla çevrilir ve elmas parçalar graniti keser. Çatlak oluşumunu engellemek için granitin en kaliteli yerlerine curling taşı boyutunda daireler çizilir. Kaya atölyeye getirilir. Delik açma makinesiyle işaretli yerler delinir. Curling taşı yapılacak parçalar çıkarılır. Bu parçaların her biri 26 kilogram ağırlığındadır. Parçalar, Kanada’da curling taşı fabrikasına gönderilir. Bu fabrikada bir matkap taşın tam ortasında sapın takılması için 16 milimetre çapında bir delik açar. Bir başka makinede taşa şekil verilir. Bir yarısına elmas uçlarla şekil verildikten sonra diğer yarısına da şekil verilmesi için taş işçiler tarafından ters çevrilir. Diğer bir makine taşın altından bir bölümü kesip çıkarır. Bu boşluğa İskoçya’da çıkarılan özel bir granitten yapılmış bir parça yerleştirilir. Bu granit taşın buz üzerindeki dayanıklılığını ve ömrünü arttırır. Ardından bir taşlama makinesiyle curling taşı, ölçülerine uygun bir biçimde şekillendirilir. Taş, bir cila makinesine yerleştirilir, beş ayrı elmas uçlu işlemden geçirilerek parlatılır. Taşın yan yüzeyi küçük cam parçalar püskürten bir makineyle aşındırılarak yıkanır, böylece yan yüzey çarpışmalara daha dayanıklı bir hale gelmiş olur. Taşın altı ve üstü zımpara kağıdıyla zımparalanarak buza daha iyi tutunması sağlanır. Taşın sapı, darbelere dayanıklı plastikten yapılır. İstenirse sap üzerine oyma makinesiyle istenilen şeyler yazılabilir. Bu yazılar boyanarak belirginleştirilir ve sap taştaki oyuğa yerleştirilir. Kullanıma hazır bir taş yaklaşık 19 kilogramdır.


Tekerlekli Sandalye Curling

Oyuncu tekerlekli sandalye de olduğu için taş atışı çubukla yapılır. Çubuk taşı tuttuğumuz yere geçecek şekilde tasarlanmıştır. Taşlar sabit bir tekerlekli sandalyeden atılır. Önemli olan el kontrolüdür. Taş süpürmesi yapılmaz. Genellikle taşlar eve yığılmış şekilde oynanır. Atış sırasında atış yapan oyuncunun ayakları buz yüzeyine temas etmemelidir. Her takımın atış yapan 4 oyuncusu olmalıdır ve oyunlar süresince tüm karşılaşmalarda her iki cinsiyetten de oyuncu olmalıdır. Tüm oyunlar 8 End olacak şekilde planlanmıştır.



Curling Maçları Nasıldır?

 Takımlar 4’er kişiden oluşur. Oyuncular içinde 1 kaptan ve 1 kaptan yardımcısı olur. Takımlarda oyuncuların 2 atış hakkı vardır.  Maç başlamadan önce her 2 takımada 9 dakikalık ısınma süresi verilir. Isınmaların ardından 2 adet çekiç (LSD) atışı yapılır. Çekiç atışları ölçülür ve hangi takımın atışı daha yakınsa çekici o takım alır. Çekiç atışını kaybeden takım maça önce başlar. Isınmaya ilk başlayan takım koyu renk taşları alır ve koyu renk forma ile sahaya çıkar. Her iki takımında maç süresi 38 dakikadır. Süre back line çizgisine kadar sürer. Taş gidip evde durduğu anda rakip takımın süresi başlar. 10 setlik maçlarda 5. Set bitiminde, 8 setlik maçların 4. Set bitiminde 5’er dakikalık mola süresi verilir. Her takımın oyun sırasında 1 dakikalık bir mola alma hakkı vardır.  Eğer maç uzatmaya giderse bir mola hakkı daha verilir. Set sayıları kategoriler arası değişmektedir. Set sonuçlarında berabere kalındığı zaman 1 set uzatma verilir. Uzatmalar sonucu beraberlik devam ederse çekiç hangi takımdaysa o sayı alamadıysa kaybeder.


 Milli Takım Seçim Süreci 
3 kategori vardır; çizgi, hız, atış bu kategorilerde puan sistemi vardır. Bu kategorileri hocalar izler ve herkes bir puanlama yapar.

1. Kategori: Çizgi, buz üstüne bir kamera koyulur lazerle bir çizgi oluşturulur ve bu çizgiye çıkış yapmanız istenir eğer taşın lazerin ortasına çıkmış ise 3 puan, biraz kenara çıkılırsa 2 puan, taşın köşesinde olursa 1 puan ve hiç lazeri göstermezse taşın 0 puandır.
2. Kategori: Hız, listede belirli hızlar vardır ve bu hızlara yaklaşmaya çalışılır. Atışlardan sonra belirli aralıklarda puan verilir
3. Kategori: Atış, farlı türlerde atışlar istenir ve atışlara göre puanlama yapılır.
Bu kategorilerin puanlamalarının ardından görevli olan hocalar kanaat notu kullanır. Puanlama sürecinin sonunda kategorilere göre seçilir kişiler. Her kategoriye 8 kişi seçilir ve kamp süreci geçirirler. Bu kamp da buz antrenmanları yapılır sonrasında hocalar eleme yapar ve 5 kişi kalır onlarda milli takıma seçilir.



 Erzurum Curling Arena

  Yarışma sheetleri (oyun alanı) olarak 5 adettir. Sahada 42-43 metrelik buz pisti ve 5 adet soğutma sistemi vardır. 1000 seyirci kapasitesine sahiptir. Bu spor alanında hakem, jüri, başhakem, teknik delege için birer oda, sporcular için 4 salon bulunmaktadır. Büyüklük olarak dünya sıralaması içindedir.

    Adres: Aras Sok. Mecidiye Mah. 25040 Yakutiye/ Erzurum